Hvorfor arbejder vi så meget? Fjern det overflødige arbejde og frisæt tiden til bedre liv
Aldrig har vi haft flere effektiviseringer og digitale løsninger, der burde frisætte mere tid til kerneopgaven, og aldrig har vi brugt vores tid på flere overflødige ting end nu. I hvert fald ifølge filosof Anders Fogh Jensen der sammen med antropolog Dennis Nørmark i 2018 udgiver bogen ”Pseudoarbejde – hvordan vi fik travlt med at lave ingenting”. Baseret på interviews, statistik og forskning stiller Fogh Jensen skarpt på alle de overflødige opgaver vi fylder arbejdstiden med. Alle de møder, rapporteringer, e-mails, registreringer, PowerPoint-præsentationer, målinger, policies og andre selvopfundne arbejdsopgaver, der forhindrer os i at udfylde vores reelle arbejdsfunktioner eller at få mere fritid og bedre liv. Foredraget er en provokerende og øjenåbnende indsigt i de arbejdsopgaver, vi spilder hinandens tid med, og de forholdsvis simple ændringer medarbejdere og ledere kan indføre for at blive fri af administrative overflødigheder. Det kræver bl.a. at vi gør op med arven fra industrisamfundet om at arbejde skal belønnes pr. tid og at vi tænker over, hvad der er vigtigt. Vi har alle travlt, men hvad har vi egentlig travlt med?
Den 20. april 2018 udkom Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensens bog Pseudoarbejde - hvordan vi fik travlt med at lave ingenting (Kan købes her). I bogen behandles et af de mest underbelyste områder i vores arbejdsliv: tendensen til at spendere tid på arbejdspladsen der reelt ikke skaber nogen værdi, ikke angår nogen og ikke giver nogen mening.
Bogen er et opgør imod dette pseudoarbejde, fordi det står i vejen både for vores dannelse, reelt værdifuldt arbejde, lykke og evne til at tackle de virkelige problemer vi står overfor, fremfor de ligegyldige opgaver vi opfinder til os selv og hinanden, blot for at løbe med i hamsterhjulet af pseudoaktiviteter. Blot for at vi kan sige til hinanden, at vi har travlt og er meget vigtige.
Bogen er en invitation til både individer, ledere, organisationer og samfund om at se kritisk på det arbejde de fylder tiden ud med, men hvis reelle indhold er mere end tvivlsomt og som fylder deres medarbejdere med frustration, ærgrelse og meningsløshed.
5 HJERTER, Politiken:
"En væsentlig og veloplagt bog" - Svend Brinkmann
4 STJERNER, Jyllands-Posten
5 STJERNER, Børsen
"Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensens opgør med managementkulturens jublende selvfremstilling og dens evne til at bremse enhver værdiskabelse fortjener mere end blot at lave ballade."
- Georg Metz, Dagbladet Information
Anders Fogh Jensen
Anders Fogh Jensen er filosof, forfatter og dramatiker. Hans filosofiske virke, som bl.a. består i at holde foredrag og kurser, har til formål at cirkulere viden ud i samfundets arterier og at ruste os til at leve bedre og kløgtigere liv. Han har tidligere udgivet bøgerne Projektsamfundet og
Projektmennesket samt teaterstykket De danser alene om det moderne menneskes liv med midlertidige engagementer. Desuden er han arrangør af rejsekonceptet 'Dannelsesrejser', som giver folk mulighed for at rejse ud i verden samtidig med at blive klogere på de store temaer i livet, kunsten, filosofien og eksistensen.
Udtalelser om Anders Fogh Jensen som foredragsholder
Det var utroligt godt og vi fik rigtigt positive tilbagemeldinger fra deltagerne. - Den Frie Lærerskole
Tak for et meget gennemført oplæg, hvor fortællinger om fortiden, nutiden og fremtiden blev flettet sammen til en spændende snak om mening i en foranderlig tid, hvor udvikling og innovation er på alles læber. Anders er en vidende, underholdende og dragende oplægsholder, der spænder bredt i sin appel. Vi vil uden tvivl anbefale ham som foredragsholder! - EUC Nordvest
På et direktørnetværksmøde i Executive Cognito holdt Anders Fogh Jensen et spændende og herligt udfordrende indlæg om virksomhedskultur og pseudoarbejde. Det giver stof til eftertanke bl.a. at høre, at jo større organisationer er, desto bedre er vækstbetingelserne for pseudoarbejde. Kan klart anbefales.
-Henrik Specht, Executive Cognito
Anders Fogh Jensen er en dygtig foredragsholder, og det var et meget tankevækkende foredrag. Det fik mig til at reflektere over nogle af de næsten absurde kontroller, som mange oplever på deres arbejdsplads. Det fik vi også en snak om ved bordene efter foredraget. Det var også vigtigt at blive opmærksom på, hvad der egentlig er kernen i det, man gør på sit arbejde. På den måde gav foredraget anledning til eftertanke om værdier. - Trine May Knutzen, Høje Taastrup Provsti