Interview v. Simon Bendtsen, Fagbladet/sid.dk
Levestandarden er blevet så høj, at det har lammet viljen til at bruge den magt, man har til for eksempel strejker og besættelser, mener filosoffen Anders Fogh Jensen.
Filosoffen Anders Fogh Jensen, der underviser på Københavns Universitet og Handelshøjskolen i København undrer sig i et interview med Fagbladet over, at viljen hos de ufaglærte til at ændre systemet ikke er større.
– Jeg tror, de ufaglærte har fået mindre magt, men det er fordi, de har afgivet den. De er kommet op på så høj en levestandard, at det på en måde har lammet viljen til at bruge den magt, man har til for eksempel strejker og besættelser, siger den 30-årige filosof, der betegner sig selv som venstreorienteret kapitalist og holder en række foredrag om det der ligger mellem marxisme og markedsøkonomi.
Er solidariteten og fællesskabsfølelsen, som blandt andet fagbevægelsen bygger på, helt væk?
– Vi kan ikke skabe den, som den var engang. Den må skabes på nye måder. Her vil jeg hellere snakke om muligheder end om den virkelighed, der var engang, svarer Anders Fogh Jensen.
Hvor vigtigt er det så for fagbevægelsen at holde på principperne?
– Jamen, nu siger du fagbevægelsen. Det kan også være, at det skal være andre bevægelser i fremtiden, der går mere på tværs. Det kunne være, der skulle være en freelancebevægelse for alle med jobtyper, hvor ansættelserne er under et år. Det kan også være, der skal være andre bevægelser, siger Anders Fogh Jensen og fortsætter:
– Jeg sidder ikke med de gyldne løsninger, men man skal måske tænke de her bånd på nogle andre måder end i industrisamfundet. Jeg kan godt følge dem, der synes, at fagbevægelsen virker gammeldags. Men den kommer også til at virke mere gammeldags af, at kapitalismen bliver mere og mere selvfølgelig.
Interviewet med Anders Fogh Jensen, der handler om kapitalismens fremdrift og mulige alternativer til denne udvikling, kan læses i Fagbladet, der udkom fredag den 19. marts 2004.