Kære Anders
Hvad er filosofiens opgave set i et samfundsmæssigt perspektiv?
Og hvordan kan filosofi retfærdiggøres rent økonomisk?
Hilsen Poul Vaijuebeaumandmu
Kære Poul
Filosofiens opgave i et samfundsmæssigt perspektiv kan være mange, og det afhænger af hvem du spørger, men jeg vil mene at filosofien eller filosoffens arbejde er mangesidigt, f.eks.:
a) Filosoffen som fortæller: At videreformidle de tanker vi har arvet fra fortiden, så vi lærer af dem.
b) Filosoffen som læge: At diagnosticere sin tids tanker: At sige, hvad det siger om os, at vi her og nu tænker, som vi gør.
c) Filosoffen som optiker: At slibe tankens linser.
d) Filosoffen som styrmand på historiens supertanke(r): At føre tankens historie fremad mod mere perfektion, altså at drive historiens motor, og ikke bare fylde benzin på den produktive motor, der holder samfundet i tomgang, men dog i gang, men at sørge for at denne motor driver os fremad.
e) Filosoffen som livredder: At redde verden ved at vikle os ud af de illusioner vi har viklet os ind i.
f) Filosoffen som vaccinelæge: At gøre det entydige flertydigt, dvs. vise, at verden er kompleks. Herunder: At vaccinere mod at en ensidig tankegang får patent på tanke (f.eks. at økonomi får patent på rationalitet).
g) Filosoffen som…
Filosofien er som oftest urentabel, og kan ikke retfærdiggøres økonomisk. Den kan retfærdiggøres menneskeligt og kulturelt, men jeg tror det ville dræbe filosofien at kræve, at den skulle retfærdiggøre sig økonomisk, selv om det ligger i tiden at kræve det (jf. b). Naturligvis kan filosofien afstedkomme nogle positive økonomiske effekter, men det er ikke dens mål. Det kan så være filosofiens opgave, at overbevise et samfund om at der findes andre rationaler end det økonomiske (jf. f), så samfundet ikke slår den ihjel. Men filosofien har større projekter end at holde samfundets motor i (tom)gang. Den har for store fødder til at gå i så små sko.
– Anders Fogh Jensen